Tips om lättlagade vernissagerätter

Italiensk mozzarellalimpa

Varför inte drömma sig tillbaka till den gamla goda tiden då det varma brödet var något som man gärna satte tänderna i.

Den här limpan är något som utgör en välkommen syn då man kommer hem lite frusen en ruggig dag efter att ha bevistat en underbar vernissage stund på gelleri Kvadraten.

4-6 personer.

Ugn. 220 grader.

1 tsk olja. (helst olivolja)

1 limpa råg-och kumminbröd, ej skivad

225 g mozzarellaost

50 g mjukt smör

10-15 sardellfiléer

12 svarta oliver, delade och urkärnade

1/2 tsk torkad meijram

1 tsk färsk hackad basilika eller 1/2 tsk torkad dito

1. Smörj en bakplåt lätt med olja. Skiva limpani 21/2 cm breda skivor. Men var noga med att inte skära igenom.

2. Skär mozzarellan i tunna skivor och placera en en skiva mellan varje brödskiva.

3. Bred ut smör ovanpå limpan.

4. Lägg ut sardeller i ett rutmönster ovanpå limpan. Sprid ut oliverna och strö på örterna.

Täck över med lite folie

ALLT DETTA GÖR NI INNAN NI GÅR PÅ VERNISSAGEN

NÄR NI KOMMER HEM

5. Placera limpan på den smörjda bakplåten och gratinera i ugnen i 15 minuter tills osten är guldgul och bubblar.

6. Låt limpan stå några minuter före servering.

Till detta kan man drick en kopp te eller ett glas öl.

Kinesisk gryta med ris

Visst vore det väl härligt att ha en underbar måtid som står och väntar när man kommer hem efter ett besök på konsthallen.

Den här rätten är lätt att laga. Jag ska beskriva utan att ha för mycket mått.

Naturligtvis så kan man lyxa till det och köpa färska råvaror men det går också bra med färdiga frysta påsar.

Wokpåse Chinese.

Frysta kycklingfiléer

Lyxvariant

Morötter

Skogssvamp

Ingefära

sockerärtor

purjolök

gul lök

vattenkastanjer

kyckling eller lövbiff

Eller tigerräkor

Det frysta påsen tinas och wockas upp med lite olja i en stekpanna

Kycklingen skivas upp i  tunna, tunna skivor som också wockas upp.

krydda med curry, spiskummin, ingefära, chilipasta, ostronsås, fisksås och salt och peppar.

det är enklast att smaka sig fram till det man tycker om när allt är blandat pudra över lite mjöl blanda ingen och häll på lite vatten så att det blir lite sky.

Det här är jättegott Allt detta tar en kvart och görs en stund innan ni går iväg.

Riset kokar ni när ni kommer hem Den lyxiga varianten tar ju lite längre tid men blir något godare . det är bara att skära upp all grönsakerna i stavar.

Är man många som ska äta så kan det vara jobbigt att skiva all kyckling. Ett tips är att tina den så att man precis kan skära i den eller skiva ( den man skär chips med) den i matberedaren det går jättefort och blir hur bra som helst.

Försök med att äta med pinnar det blir mer på riktigt då.

Smaklig måltid  och lycka till önskar Maud

admin