Petra Karlsson kommer från ett kreativt hem – något som har tagit henne från Smålands glasrike, ut i världen, och sen tillbaka. Hon arbetar i fusingteknik, det vill säga skär ut kallt glas som sedan smälter samman i en fusingugn. I det gör hon de vackraste skålarna och de mest färgsprakande faten du kan tänka dig.

– Jag har alltid haft skaparkraft och stor fantasi. Design och konst drogs jag till tidigt.

När startade du din glasstudio?

– När jag var 23 år, relativt ung. Men det är fördelen, man ser bara möjligheter, har inga skygglappar och kör bara på! Jag hade gått en utbildning på Lunds Folkuniversitet med inriktning design och måleri och då fick vi även jobba med glas. Efter det var jag en tid hos ”Svenssons möbler” i Lammhult. De hade en glashytta bredvid möbelfabriken. Den hyttan hade Tommy Bremberg tidigare haft men han frågade om jag ville ta över. Under den tiden hade jag en egen utställning och knöt flera viktiga konstakter. Sedan läste jag på Växjö Universitet, ”Glashistoria, Design och marknadsföring” Min praktik gjorde jag hos Reino Björk i New York. Han blåste det jag hade designat, i sin hytta i Brooklyn.

2004 tog du en paus kan man säga – vad hände då?

– Då åkte jag till Tyskland för att jobba med kultur och politik med ”Schiller Institutet”. Det var väldigt spännande och givande och jag har lärt mig otroligt mycket, men efter 13 år kände jag att det var dags att komma hem igen. Jag saknade det kreativa arbetet med glaset och ville jobba självständigt.

Det du gör kommer ju finnas kvar länge – har det känts viktigt?

– Jag hade redan i tidig ålder en stark känsla för att skapa något bestående och göra något viktigt i världen, bidra med en positiv förändring. Det har alltid varit en av mina drivkrafter, speciellt i ett samhälle som kulturellt har blivit väldigt ytligt och egoistiskt. Jag vill lägga min tid och kraft på något vackert som människor kan ha glädje av och som upphöjer.

Läs mer om Petra Karlsson här.

Hur skulle du själv beskriva din konst?

– Den är lite utmanande och väldigt färgstark. Mina mönster är oftast abstrakta, det är sällan jag har motiv. Min styrka är kombinationen av färger i olika mönster. Färg är härligt, det förgyller vardagen! Det är de starka färgerna tillsammans med ett par fina detaljer, som gör mina glaspjäser vackra och intressanta att titta på.

Vilka är dina kunder?

– Det är allt från privatpersoner och företag, till offentliga lokaler. Jag har gjort glaspjäser till bland annat  Länsförsäkringar. Jag gjorde företagets logga i glas, som de anställda sen hade på skrivbordet. Jag får ofta beställningar på födelsedagspresenter och julklappar. Folk gör en beställning och har en ide som jag utgår ifrån. Dialogen där är väldigt viktig. Jag får även på så sätt nya idéer och ny input.

Här kan du se vad Petra Karlsson har skapat.

Du jobbar med glaset när det är kallt, hur går det till?

– Fusing heter tekniken och kommer från USA. Jag beställer handkavlade glasskivor från Portland, Oregon i olika färger. Jag har ett skärbord där jag skär och bryter glaset i olika form och storlek. Efter det pusslar man ihop det i olika lager och smälter samman, fusar. Första bränningen smälter det ihop och under den andra bränningen formar jag det till fat eller skål.

Vad skiljer fusing från glaskonst?

– Med fusingteknik kan man få väldigt distinkta mönster, eftersom det inte flyter ihop eller smälter i sidled. Därför har jag ibland fått uppdrag av företag att tillverka glaspjäser med deras logotype eller med företagets färger, i ett konstnärligt uttryck. Det är en annorlunda metod i jämförelse med glasblåsning, det är som att måla en tavla. Bilden börjar att växa fram, man tar ett steg bakåt, betraktar det man har skapat och sedan steg för steg fortsätter jag tills jag känner att nu är det i harmoni, både i färg, form och detalj. Utmaningen är att hitta sin egen stil och karaktär i uttryck, samtidigt som jag strävar efter att utvecklas och bli bättre och bättre på det jag gör. Livet är en ständig process mot nya horisonter, på alla plan.

Hur ser det ut med utställningar i år?

– ”Tingsryds Konstrunda” äger rum första helgen i september. Den har vuxit under åren och förra året kom ungefär 400 personer till hyttan från hela södra Sverige. Jag har även ställt ut i Ystad under Österlens konstrunda. Jag har ett par butiker på gång i Stockholm, ett galleri i Stuttgart och lite andra projekt utomlands som ligger i startgroparna. Förutom att ställa ut håller jag även helgkurser. Det är väldigt givande och utvecklande även för mig. Jag får nya idéer och nya frågeställningar, det är alltid spännande.

PETRA Glas from Sweden hittar du här:
Rönnekulla
362 Urhult
Intresserad och vill veta mer – tveka inte att höra av dig!
Telefon – 0735 69 65 33
Mail – Petra9maj@yahoo.se